Istoricul rasei

Primele date cu privire la originea ciobanestilor europeni ne sunt oferite de Alfred Edmund Brehm (1829-1885) in Tierleben (Viata Animalelor), lucrare monumentala, care descrie “intreaga lume a animalelor precum si dezvoltarea ei” si care este elogiata in prefata celor doua editii germane, Zimmer&Herzog;, ca opera, ce a “avut menirea mai mult decat oricare alta carte, sa destepte si sa adanceasca dragostea si intelepciunea pentru lumea animalelor”. Conform Brehm, evolutia cainelui din lup, a inceput in urma cu aproximativ 20.000 de ani in urma, dar cu o posibila evolutie filogenetica anterioara.

Brehm, face o clasificare a lumii animale in paisprezece categorii de la regn si pana la individ. Conform acestuia (editia a doua a cartii a fost prelucrata de prof.dr. Rietschel impreuna cu un colectiv de oameni de stiinta germani), cainele (Canis Familiaris) este considerat cel mai vechi animal domesticit care s-a raspandit impreuna cu omul peste cuprinsul intregului pamant.

De-a lungul timpului, originea cainelui, a fost obiectul a numeroase teorii. Rand pe rand, cercetatori de renume in domeniul biologiei sistematice, etologiei, dintre care amintim pe Darwin, Linne, E. Zeunner, Konrad Lorentz, s.a, au atribuit drept stramos cainelui fie sacalul, fie hiena, vulpea, cainele salbatic sau, in sfarsit, lupul. Dintre toate aceste teorii insa, cea cu privire la descendenta cainelui din lup (canis lupus) este cea unanim recunoscuta astazi, ca fiind plauzibila. Prolificitatea, fecunditatea, identitatea formulei dentare si structurii scheletului precum si numarul de cromozomi si nu in ultimul rand comportamentul (vezi P. Scott, K. Lorentz), conduc deopotriva la aceasta concluzie. De pilda, cercetarile facute de Darwin asupra originii cainelui domestic scot la lumina faptul ca “intr-o anumita regiune cainii semanau adesea cu canidele salbatice, dupa cum cainii-paria din anumite regiuni din India semanau cu lupul indian”.

Brehm imparte cainii in sapte grupe : Canis familiaris putiatini, Canis familiaris palustris (cainele de mlastina), Canis familiaris inostranzewi (stramosul cainelui nordic), Canis familiaris matris optimae sau cainele epocii bronzului, “din care se trag principalele noastre rase de caini-ciobanesti “, Canis familiaris decumanus (dogi ,boxeri etc.), Canis f. intermedius (cainii brac) si Canis familiaris leineri, din care s-au dezvoltat ogarii.

Linne, da ca deosebire intre caine si lup, « cauda sinistrorum recurvata », adica, coada incovoiata spre stanga.

Descoperirile arheologice scot la iveala oseminte de caini diferite ca marime, iar istoricii care au luat spre analiza diferitele stadii de dezvoltare ale civilizatiilor europene, coreleaza existenta acestor oseminte cu principalele indeletniciri ale omului.

foto 1

Ne vom opri in cele ce urmeaza asupra unui articol stiintific extrem de interesant publicat intr-unul din numerele revistei Dog Magazin de Drd. Prof. Laurentiu Puicin din Craiova si care a avut amabilitatea sa ni-l ofere spre a ne face o imagine cat de cat concreta asupra evolutiei raselor de caini ciobanesti, in spatiul danubiano-pontic de-a lungul istoriei noastre multimilenare. consideratii…

foto 2

In ce priveste istoria moderna, primele date scrise cu privire la cainele Ciobanesc Carpatin au fost consemnate in Revista Stiintelor Veterinare, Anul xv, No.2, Februarie impreuna cu fotografia masculului proprietatea colonelului Manolescu, ce a obtinut Premiul 1 la a 4 a Expozitie canina din Bucuresti, 1931.

Aceeasi revista publica in 1934 intr-un articol semnat de G. Radulescu Calafat primul proiect de standard pentru cainele ciobanesc romanesc (foto 1,2), proiect elaborat de catre Institutul National Zootehnic. Totodata este prezentata si o fotografie a unui exemplar cu numele Zdrelea (foto 2).

In numarul 9 al revistei Carpatii din 1936, Mihai Mosandrei publica un articol referitor la cainele ciobanesc romanesc in care sunt prezentate fotografiile exemplarelor “Capitan” si “Florea”.

In 1937, numarul 6 al revistei “Carpatii” Dr. G. Moldoveanu de la Institutul National Zootehnic publica standardul rasei Ciobanesc Romanesc Carpatin si este prezentata fotografia unui exemplar din judetul Muscel precum si fotografia exemplarului apartinand lui Ionescu-Braila (foto 3-6).

foto 3 foto 4 foto 5 foto 6

Nu voi insista asupra acestei perioade deosebit de importante in evolutia rasei pentru simplul fapt ca este foarte bine cunoscuta. Retinem insa faptul ca inca de pe atunci, discutiile cu privire la necesitatea standardizarii si recunoasterii internationale a acestui caine erau cat se poate de aprinse.

Putine par a fi insa dovezile scrise pe care le cunoastem cu privire la evolutia acestei rase in perioada anilor ’50-’80. Cu toate acestea , impotriva unor consideratii foarte retinute ,este neindoielnic faptul ca Ciobanescul Romanesc Carpatin a avut in aceasta perioada conform unor marturii incontestabila, o evolutie pozitiva.

Am avut, asa cum aminteam si cu alte ocazii, privilegiul de a cunoaste  pastori care au marturisit ca in toata aceasta perioada „cainele de oi” carpatin nu a lipsit nici o clipa de langa turmele lui.

In 1964, copil fiind l-am intalnit, pe Mihai Lupuleasa, cioban de renume de pe Valea Bistritei, judetul Neamt, la stana din Busmeiul Mare( peste 1700 m inaltime), unde tatal meu vara oile.I-am  cunoscut cainii de care aveam sa ma indragostesc pentru toata viata.

In 1995, aveam sa ne reintalnim, acasa la barbatul neinfricat de altadata.Dupa ce am povestit cale de cateva ceasuri de vremurile acelea de neuitat, la despartire mi-a intins cu un zambet cald fotografia pe spatele careia neinfricatul barbat de ieri, consemna cu simplitate cuceritoare pentru curiosi ca mine, aceste cuvinte: ”Eram de 40 de ani si canele de 11 ani in vara Anului 1971 in Muntele Busmei”.

Asemanarea cu ciobanescul  carpatin descris de standardul prezentat in Revista Stiintelor Vetertinare  nu avea nevoie de nici o alta precizare.

foto 8
foto 9
foto 10

In 1981,  este elaborat cel de-al doilea proiect de standard , dupa cel publicat in Revista Stiintelor Veterinare in 1934 Acest standard avea sa constituie un instrument de lucru pentru cei care, dupa 1989, reiau tema omologarii Ciobanescului Romanesc Carpatin.

• In martie 1998, un grup de pasionati ai acestei rase, din intreaga tara, fondeaza Clubul de Caini de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin, ulterior Clubul Crescatorilor de Caini de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin (CNCCRCRC).

Remarcam in aceasta perioada existenta in zona Rucar, judetul Arges a unor caini de tip carpatin, proveniti conform unor surse neoficiale din „Tara Dornelor”, care au fost de asemenea considerati stramosi ai carpatinilor actuali.

foto 11

• In decembrie 1998, la Piatra Neamt, in cadrul unei aprinse dezbateri pe tema elaborarii proiectului de standard pentru CRC, la care au participat si reprezentanti ai Asociatiei Chinologice Romane, a fost elaborat noul proiect de standard pentru Ciobanescul Romanesc Carpatin, principala sursa de inspiratie  fiind proiectul de standard din 1934

. In ianuarie 1999, acest proiect avea sa fie aprobat de catre AChR.

  • In anul 2000 ia fiinta Carpatin Rustic Club, club nerecunoscut de catre ACHR.

-In 2003, la initiativa Asociatiei Chinologice Romane (AChR)se infiinteaza subcomisiile pentru ciobanestii romanesti carpatin, mioritic si Bucovina.

In anul 2003 Asociatia Chinologica Romana depune la Federatia Chinologica Internationala documentatia privind recunoasterea Internationala a raselor carpatin si mioritic.

• La data de 06.07.2005, Comitetul General al FCI,a aprobat omologarea provizorie a Ciobanescului Romanesc Carpatin precum si a Ciobanescului Romanesc Mioritic. Moment cu adevarat istoric.

• La data de 02.12.2006, la Brasov are loc Conferinta Nationala pentru CRC, la care participa inclusiv membri ai Consiliului Director al ACHR. La conferinta participa proprietari si crescatori de carpatin din intreaga tara.

• La data de 25.03.2007 are loc la Satu Mare Adunarea Generala a AChR. Se aproba infiintarea Carpatin Club Romania (CCR).

08,09 Iunie 2015 reprezinta cu adevarat un moment istoric in evolutia raselor Ciobanesc Romanesc Carpatin si Ciobanesc Romanesc Mioritic. Adunarea Generala a FCI ,intrunita la Milano, aproba OMOLOGAREA INTERNATIONALA A CELOR DOUA RASE!

George Balan
06.11.2018